EFOP-2.2.20-17

Kedvezményezett neve: MAGYAR IMRE KÓRHÁZ
Projekt címe: „KORSZERŰ ULTRAHANGKÉSZÜLÉK BESZERZÉSE AZ AJKAI MAGYAR IMRE KÓRHÁZ RÉSZÉRE – ORVOSTECHNIKAI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE A MAGASABB SZÍNVONALÚ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ÉRDEKÉBEN”
Támogatás összege: 37.650.179.- FORINT
Projekt megvalósítás kezdete: 2019.06.01.
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.02.29.
Támogatás mértéke: 100%
Pályázat finanszírozása: EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP
Projekt azonosító száma: EFOP-2.2.20-17

Projekt bemutatása

Az ajkai Magyar Imre Kórház 2012 óta az AEEK tulajdonában van, összesen 429 (250 aktív és 179 krónikus) ággyal szolgálja Veszprém megye fekvőbetegellátását. 2016-ban összesen 276 908 db esetük volt, amelyből 13 353 beteget láttak el a kórházi egészségügyi ellátás keretében.

Az intézmény infrastruktúra és épületenergetikai fejlesztéseinek köszönhetően modern környezetben fogadja betegeitDolgozóik mindent megtesznek az egészségügyi ellátás minőségi szinten tartásáért, ugyanakkor eszközparkuk általánosságban véve elavult, diagnosztikai műszereik korszerűtlenek. Mindez megnehezíti a napi munkavégzést, és a betegellátást. Jelenleg 3 db alapkövetelményeknek megfelelő, általános célra használható ultrahangdiagnosztikai készülékkel rendelkeznek (TOSHIBA Tosbee fekete-fehér képalkotó UH diagn.készülék GE LOGIQ Book XP BW/GE képalkotó fekete-fehér UH diagn.készülék, TOSHIBA Xario 200 képalkotó UH diagn.készülék.

A mára elavult ultrahang eszközparkkal ugyan még elláthatók különböző diagnosztikai feladatok, de egyre nagyobb a veszélye az eszközök meghibásodásának, amely az ellátás akadozásához, pontatlan diagnosztikához vezethet. A nem megfelelő diagnosztikának következménye, hogy a betegéletút jelentősen nőhet. Ha egy vizsgálat kórházunkban nem vagy csak részben megvalósítható, a beteget tovább kell irányítanunk egy másik intézménybe, ezáltal az egy betegre eső vizsgálatok száma emelkedik, ugyanazt a beteget ugyanolyan aspektusból többször vizsgálják, továbbá az utazással járó kellemetlenségeket is fel kell vállalnia a pácienseknek, amely idős/és vagy krónikus betegséggel küzdő személyeknek sokszor nehezen megoldható feladat.

A korszerűtlen eszközpark miatt orvosaink és szakápolóink számára a diagnosztizálás hosszabb időt vesz igénybe, a hibalehetőségek aránya magas. Ezáltal a dolgozók munkavégzése stresszesebb, nehezebb, mint egy magasabb szintű orvosdiagnosztikai infrastruktúrával felszerelt intézményben. Stratégiai cél a fekvőbetegellátás minőségének javítása, valamint a dolgozói napi munkavégzés támogatása és megkönnyítése, ennek érdekében jelen projekt keretében egy olyan emelt szintű radiológiai ultrahangberendezés beszerzését tervezzük, amely jóval precízebb diagnosztikát nyújt a fekvőbetegellátás során elvégzett UH-diagnosztikai vizsgálatok terén. A projekt során beszerezni kívánt készülékkel magas minőségű ultrahangdiagnosztikai vizsgálatokat tudunk elvégezni a térség betegellátása érdekében, így rövid távon a más kórházakba átirányított páciensek száma csökkenhet, hosszú távon a betegéletút-vizsgálati arányok javulhatnak, orvosaink és ápolóink napi munkavégzése magasabb minőséggel valósulhat meg.

Az új ultrahanggal pajzsmirigy, garat és mellékvese képletek is meghatározhatók lesznek, ezen vizsgálatok elvégzésére eddig az intézményben nem nyílt lehetőség. A korszerű diagnosztikának köszönhetően pontosabb epikrízis és diagnózis definiálható, amellyel korszerűbb terápiát alkalmazhatunk betegeinken, ezáltal jelentősen lerövidülhet a kórházi ellátás időtartama. A beszerzendő uh.- diagnosztikai készülékkel a kórház összes osztályát érintve korszerűen megvalósíthatók az ultrahangdiagnosztikai vizsgálatok, melynek köszönhetően a kórházi ellátás minőségét megnöveljük.

Az új eszköz beszerzésének segítségével az ultrahangvizsgálatot meghibásodás, adatvesztés, pontatlan diagnosztikai képalkotás miatt nem kell megismételni, így a dolgozói és páciens oldali elégedettség növekszik, a téves diagnózisok felállítása, vizsgálatok költsége pedig csökken. A páciensekben és hozzátartozóikban is újra bizalmat kelthet egy ilyen magas minőségű műszer beszerzése. A projekt megvalósítása során az esélyegyenlőségi és horizontális szempontokat a projekt teljes ideje alatt figyelembe vesszük.

You have Successfully Subscribed!