EESZT Információs Portál

Magyar Imre Kórház - Ajka
 

 

 

 

 

"Épületenergetikai fejlesztések az ajkai Magyar Imre Kórházban"
(KEOP-5.3.0/A/09-2010-0100)

A Magyar Imre Kórház a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázatán, az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást a projekt megvalósításához. Az építési munkálatok 2013 augusztusáig tartottak, melynek eredményeként összesen 666 millió forint értékű beruházás valósul meg az intézményben. A fejlesztésnek köszönhetően történik meg a kórház épületrészeinek energiahatékonysági felújítása és modernizálása.

Kedvezményezett

Magyar Imre Kórház

Közremuködő Szervezet

NKEK Nonprofit Kft.

Projektmenedzsment

HERTO Tanácsadó Bt.

Mérnök

VeszprémBer Zrt.

Kivitelező

Strabag MML Kft.

Teljes projektösszeg

666 000 000 Ft

Európai Unió és Magyar Állam támogatási összege

499 500 000 Ft

A beruházás indokoltsága:

A kórház épületének magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága hosszú évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségek elé állítja a kórházat. Az épület területi tájolási elhelyezése révén az elavult nyílászárók télen szinte "átjáróházat" biztosítanak a hideg levegőnek, ezáltal az ott tartózkodó betegek és dolgozók életfeltételeit, közérzetét rontják. Az épület túlzott működtetési, elsősorban fűtési költségei a fenntartót terhelik, így ezek csökkentése az elsődleges feladat a projekt megvalósítása során. Az épületek energetikai felújítása épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontból is nagyon fontos.
A projekt megvalósításával hosszú időre megoldódik a kórház épületének homlokzati állagmegóvása, másrészt a korszerű épületszerkezeti követelmények kielégítése révén nagyságrendekkel csökkenthetők az energiafelhasználás költségei.

A munkálatok bemutatása:

Homlokzati külső hőszigetelés és nyílászáró csere:

A beruházás során a központi "Y" alakú épület (A-B-C-D szárny) külső végfalainak hőszigetelése 5 cm vastag PIR-hab hőszigetelés alkalmazásával készül. A meglévő külső falak utólagos hőszigetelésére a belső oldalon kerül sor, mivel külső oldalon a meglévő terméskő burkolat bontása a beruházás költségeit nagyban megnövelné. A szárnyak oldalain a földszinttől az épület teljes magasságáig (9 szint) tartó függönyfal-rendszer komplett cseréje is megvalósul, hőszigetelő üveg és parapet üveg alkalmazásával, a parapet üveg mögött 10 cm kőzetgyapot hoszigetelő lemez beépítésével. A külső fali nyílászárók cseréje is megvalósul.

A használatban lévő melegvíz rendszerhez tartozó vízlágyító korszerűsítés:
A meglévő fizikai elvű vízkőmentesítő helyére, a meleg-vízellátást tápláló hidegvíz vezetékre egy új vízkezelő készülék kerül beépítésre, 25 m3/h átfolyási csúcsteljesítménnyel.
Központi fűtési rendszer korszerűsítés:
Az "A"-"B"-"C" épületszárnyakat ellátó fő fűtési vezetékágba frekvenciaváltós, energiatakarékos üzemvitelű keringtető szivattyúk kerülnek beépítésre. Az osztó-gyűjtőkön lévő elavult és kezelhetetlen szerelvényeket mérő-szabályozó, illetve pillangó szelepekre cserélik. A rendszer zárt rendszerré alakul át, állandó nyomástartással. A 3. szinttől felfelé a meglévő radiátorok szelepeit termosztatikus működtetésű radiátorszelepek váltják fel, vandálbiztos termosztátfejjel ellátva.

 

További általános információ a projekt megvalósulásáról:
06 80/205 034 (hétköznap, munkaidőben ingyenesen hívható)

Betegtájékoztató szórólap

Sajtótájékoztató fotók - 2012. július 26.

Kivitelezés júliusban

Kivitelezés augusztusban

Kivitelezés szeptemberben

Kivitelezés októberben

Kivitelezés novemberben

Kivitelezés 2013 januárban

Kivitelezés 2013. február-március között

Kivitelezés 2013. április-június között

Kivitelezés 2013. július-augusztus között

Zárórendezvény – 2013. augusztus 28.

www.nfu.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu

www.nkek.hu