A szűrési módszerek hatékonysága

Mindegyik szűrőteszt eredménye statisztikai módszereken alapszik és nem tekinthető diagnózisnak. Az ajánlott szűrőmódszerek teljesítőképességét az alábbi táblázat mutatja:

Down-kór szűrőmódszer
Maximális elfogadott kockázat Detekciós ráta (DR, találati pontosság) Fals pozitív arány (FPR, álpozitivitás) Pozitív eredmény esetén esély a Down-kórra (OAPR)
Kombinált teszt
1:250 83 % 4,7 % 1:25
Négyes teszt
1:250 84 % 5,7 % 1:30
Integrált teszt
1:150 87 % 1,9 % 1:10
(Forrás: N.J.Wald et al.: First and second trimester antenatal screening for Down's syndrome: tde results of tde SURUSS, J. Med Screen 2003; 10; 56-104, Table 30.)

Maximális elfogadott kockázat: A szűrési eredményt ennél nagyobb kockázatnál tekintjük pozitívnak.
Detekciós ráta: Az adott módszer a Down-kóros magzatokat ilyen arányban ismeri fel.
Fals pozitív arány: Az egészséges magzatot hordozó terhesek ekkora eséllyel kapnak pozitív szűrési eredményt.
Pozitív eredmény esetén esély a Down-kórra: Pozitív szűrési eredmény esetén ekkora az esélye annak, hogy valóban Down-kóros a magzat.

Pozitív eredmény
A pozitív eredmény az esetek túlnyomó részében nem jelent valódi rendellenességet, ezért ilyenkor ne essen pánikba, a további teendőket, pedig feltétlenül beszélje meg a genetikai tanácsadó munkatársával!

Negatív eredmény
A negatív eredmény nem jelenti azt, hogy biztosan egészséges a magzat, hanem a vizsgált rendellenességek alacsony kockázatát jelzi. Negatív eredmény esetén is feltétlenül konzultáljon gondozó orvosával!